Work-life Balance: Probably the worst word ever

”Cabin Crew, please take your seats. 10 minutes to landing.” Jag sitter på ett flyg hem från USA och läser Universum Groups senaste undersökning. Nyexade ingenjörer och ekonomer listar Work-life balance som det viktigaste karriärsmålet. Jag håller nog med om mycket av konceptet bakom men termen Work-life Balance har jag svårt för. Som föräldraprenör känns det märkligt att bygga en tydlig vägg mellan arbete och liv.

LIFE AS FÖRÄLDRAPRENÖR

Trots att jag är föräldraprenör och har en to-do list som aldrig kommer bli klar så är sanningen att jag värderar jag aktiviteter och relationer utan koppling till jobbet högt. Men uttrycket Work-life Balance har jag personligen svårt för – att skapa en gräns mellan två viktiga delar i sitt liv. De flesta människor spenderar en majoritet av sin vakna tid på sin arbetsplats. Då är det väl ändå förbaskat viktigt att man gör något man gillar en stor del av livet – vi kallar det:
Det är vårt koncept som går utom det vanliga. Beyond. Vi vill inte vara en vanlig arbetsplats, vi är inte en vanlig arbetsplats, vi vill mer. Bring life to work handlar om att kunna dela livet tillsammans. Här och nu, som den du är, prestigelöst och genuint. Du tänker: ”Ok, det låter nice men floskler är inget jag gillar så vad innebär det här då?”

Jag brukar försöka hitta tuffa exempel från #verklighetensfolk. Det innebär till exempel att om du genomgår en skilsmässa så är det ok att komma till jobbet och säga att livet är tufft, ensamt och vidrigt för tillfället. Det är ok. Vi kan prata om det eller bara hänga. Om du inte orkar jobba så jobba inte. Behöver du jobba för att rensa tankarna så jobba.

MINA FÖREBILDER

Vi är inte på något sätt ensamma om detta. Ett fint bolag i Göteborg som vi har glädjen att få sitta några hundra meter ifrån heter Football Addicts och har med Bob i spetsen inspirerat mig mycket. Vikten av tillit och att skapa genuina relationer på arbetsplatsen. Jag hörde en vän säga: ”Trust is the only legal performance enhancing drug available”. Relationer mellan vänner som värmer och genuint skapar tillit. Det beskriver väl vad jag lärt mig av Bob. Det måste vara äkta.

AirBnB är en global framgångssaga som många känner till. Det ligger naturligtvis hårt arbete bakom. Många känner inte till att AirBnB blev utsedd till världens bästa arbetsplats 2016. Idag fick jag, Marcus och Joakim en rundvisning av Rasmus och jag förstår varför folk älskar att jobba där. Det är ett bolag som lever efter sina värderingar. ”To be a host” säger Rasmus stolt med ett leende på läpparna. När vi kommer in i byggnaden är alla väldigt trevliga, precis som om de visar runt oss i sitt hem. Vilket verkar vara precis vad de känner. Varje konferensrum har sin story. Typiskt för en värd är att bjuda på mat. AirBnB bjuder alla anställa på närodlad, ekologiskt mat gjord på plats i köket som för övrigt ser ut som ett vanligt kök med synliga skafferier och en rätt som lagas till alla. Man äter ihop med varandra. Anställda uppmanas att leva i bolagsvärderingarna fullt ut vilket innebär att alla besökare också få ta del av deras hem, deras kök, deras sällskap och deras mat.
Helt gratis. Football Addicts och AirBnB hör till framtidens arbetsplatser.
22158976_159402937977275_2549274458401538048_n IMG_20170929_122641
AirBnB HQ – San Fransisco

Jag skulle kalla det Bring Life To Work. Eller som Laura Putnam säger det i sin bok:
Workplace wellness refers to any approach that allows employees to be more human at work. It’s about getting the opportunity to move more, to have fun and laugh on the job, to eat more natural foods, to build meaningful connections and to work towards a higher goal.

VÅRT KONCEPT

Det finns många saker som är konstiga med en arbetsplats. Onaturliga fenomen. Om du tänker efter: vart är du mest produktiv? I din egen källare eller på kontoret? De flesta svarar att man är mer produktiv hemma än på kontoret. För mig är det tydligt: Vi har inte arbetsplatser för att öka produktiviteten. Syftet med arbetsplatsen är att interagera fysiskt och vara närvarande med andra människor. Det är med ett sådant syfte jag tror man skapar en mer naturlig arbetsplats.

Vi på Minna Technologies (f.d. Mina Tjänster) har precis flyttat till 262 fräscha kvadratmeter med mycket ljusinsläpp i centrala Göteborg. När man kommer till oss ser man inte en receptionist som ber en att slå sig ner i futuristisk men stiff soffa. Vi hade en princip när vi designade vår arbetsplats: Bring Life to Work. Vi köpte bara inredning och möbler som passerade the Life-frågan: Skulle jag vilja ha den här saken i mitt hem?

Bland annat resulterade detta i att vi slängde ut receptionsdisken och istället installerade eldstad, högtalare med fågelkvitter, tända ljus och förberedde för att alla besökare kan få en smoothie när de kommer. Btw, varmt välkomna till oss på Kungstorget 7. Vi bjuder på finkaffe och smoothies.
DCIM100MEDIADJI_0014.JPG

Vi gillar hus. Vi gillar hem. Vi gillar naturliga fenomen. Skapa liv på kontoret!

Vår inställning innebär inte att teamet bara ska dricka smoothies och spela pingis, självklart måste man prestera på topp. Men en förutsättning för att kunna prestera är att känna trygghet. En trygghet att kunna vara sig själv. En trygghet att kunna göra fel. Klassiskt sätt så har arbetsgivare försökt att skapa olika incitament för att jobba hårt. Oavsett bonus, säljtävling eller utnämnanden handlar incitamentet alltför ofta om ett resultat som uppnåtts men det är troligare att den inre motivationen att jobba hårt kommer utifrån att man faktiskt uppskattar själva resan till resultatet. Lite som att jobba hårt som tusan 330 dagar om året för att under fyra veckors semester lyckas bli människa igen. Oavsett om man jobbar för att leva eller lever för att jobba tror jag på en helhet där arbete och livet lever i symbios med varandra. Här är en bild min kollega Robin skickade i helgen:
Image uploaded from iOS (11)
Min kollega Robin bjöd in sina vänner på fotbollskväll på kontoret. Helt rätt! Så stolt!

VÅR GENERATION ÄR UTAN PAPPOR – MILOU HAR 16 PAPPOR

Jag har den stora förmånen att ha två fantastiskt fina vänner som medgrundare i Minna Technologies, två vänner som lever som de lär vad gäller helhet. Därför har jag nu möjlighet att vara föräldraledig på halvtid, något jag kallar en ynnest som entreprenör. Det är en insikt: Vi är en annan generation, vi gör saker annorlunda än våra föräldrar. Det verkar som många av oss blivit brända som barn av frånvarande pappor. Självklart behöver jag fortfarande arbeta hårt som föräldraprenör, troligen hårdare än alla andra (i alla fall att döma av mångas reaktion när man säger att man är entreprenör och småbarnsförälder samtidigt). Det handlar om mindre sömn, mindre fritid och mindre träning.
Det är värt det alla gånger i veckan och det är 100% självvalt. Jag är naturligtvis både medveten och ödmjuk inför att det varken passar eller fungerar för alla. Som föräldraprenör tycker jag det är lika fel att bygga en tydlig vägg mellan arbete och liv som det är att inte kunna ha med sitt barn till jobbet. Det finns naturligtvis gånger då det inte alls passar med barn på en arbetsplats, precis som att barn inte passar i alla sammanhang jag är i livet. Men många gånger fungerar det och att ha barn på kontoret gör kontoret mer mänskligt. Naturligt. Livet är oftast mänskligt och naturligt. Precis som att jag älskar min dotter Milou så älskar jag mitt jobb, om än inte på samma sätt. Att bygga en tydlig vägg mellan saker jag älskar vore onaturligt. Att bygga en vägg mellan mitt jobb och mitt liv känns fel. Det är inte mitt jobb, det är min jobby. Jag går till kontoret med glädje.
IMG_7368 IMG_2048
Mina kollegor Marielle och Clobbe underhåller Milou under någon minut. Jag brukar berätta för Milou att vi ska träffa hennes 16 pappor och två mammor när vi kliver in i hissen.

ATT JOBBA BÖR VARA EN NATURLIG DEL AV LIVET

Ser du också framemot dina konferenser med jobbet? Visst är det något som sker när människor river väggen mellan arbete och livet. Plötsligt äter, umgås och jobbar man ihop under samma tak. Det påminner om det tidiga samhället – en liten by där man levde och jobbade ihop. För två veckor sedan hyrde Minna Technologies en stuga och hade Team Week.

Att få se sina kollegor borsta tänderna, laga mat och snooza klockan är verkligen något upplyftande.

Det känns naturligt, det känns mänskligt. Forskning visar att just gemenskap (community) är livsviktigt för människor: När vi känner tillhörighet, oavsett på arbetet eller fritiden, mår vi bättre. Jag tror på vikten av att skapa gemenskap där människor känner tillhörighet. Under sommaren har vi infört något som vi kallar Heart-to-Heart, ett icke-dömande forum där två människor möter varandra helt prestigelöst. Anledningen är att de flesta möten du är kallad till på jobbet är ganska onaturliga. Man sätter inte en agenda med ett tydligt syfte och förväntat resultat när man ska ta en fika med en kompis. Det vore onaturligt. Bring Life to Work handlar helt enkelt om att skapa naturliga möten för människor som känner sig trygga att få vara sig själv på jobbet. Ingen vägg behöver byggas mellan jobb och fika med en kompis.

IMG_6489
Planet jag sitter på från USA ska precis gå ner för landning. Det finns en sak jag tar med mig från de snabbväxande bolagen i Silicon Valley, något som är viktigare än att jobba många timmar och viktigare än att suga åt sig all best practise är att veta varför man gör det man gör. I mitt fall handlar det om att veta vad jag vill, varför jag vill det och vad som blir bäst för de jag bryr mig om allra bäst. Att Som En Farsa ha Emma och Milou är att ha en extra referenspunkt att ta i beaktning vid alla beslut. En fantastisk tillgång. Brinner du verkligen för ditt jobb?

 KEY TAKE AWAY

Jag är stolt över vad, hur och varför vi gör som vi gör på Minna Technologies. Jag är stolt över min dotter. Sjukt stolt. Stolt som en farsa. Tacksam över att ha ett jobb, ett kontor och kollegor som på riktigt vill skapa synergi mellan jobb och fritid. Jag har ett budskap till alla entreprenörer:

Don’t build a wall between work and [your employees] life. Let them Bring Life to Work.

Bring Joy to Work.
Bring Family to Work.
Bring Friends to Work.
Bring Sorrows to Work.
Bring Feelings to Work.
Bring Strength to Work.
Bring Learnings to Work.
Bring Ambitions to Work.
Bring Life to Work.
I kärlek,
Jonas Karles