Vår dotter, var mans egendom?

Om bara vår dotter kan hålla sig till tidplanen blir jag pappa om tre veckor (sic!).

Den som känner mig skulle nog höja fler än ett ögonbryn över att just jag alls skriver på denna blogg eftersom jag ogärna figurerar på nätet vare sig på bild eller ens i text. I övrigt passar jag in i gänget på så vis att jag driver ett par olika bolag och samtidigt bygger familj (har dessutom skägg!). Nu har jag emellertid lovat att skriva lite inlägg här så vad vore mer passande än några tankar om vår dotters framtida närvaro på nätet?
Ska man verkligen lägga ut bilder på barnen på sociala media?

Foliehatt på!

Jag själv undviker att hamna på bild på Internet så gott det nu går. Skälet är främst att jag ogillar tanken på att information och framförallt bilder på mig sprids utom min kontroll. Givetvis är det i praktiken så att jag redan figurerar på en massa bilder eftersom jag har många vänner och bekanta som gärna lägger upp bilder på Instagram, Facebook och Snapchat. Kan jag undvika att hamna på bild där så gör jag det dock.
Att hålla sig helt anonym är sannolikt svårare än att bli kändis på Internet, så det har jag inga illusioner om.

En vacker hustru

Min hustru har periodvis livnärt sig på att vara modell. Hon har haft stor nytta av att synas på bild och har väldigt bra ”reach” i sociala nätverk. Jag ska inte sticka under stol med att vi haft nytta av detta i form av gratis hotellnätter, varor som plötsligt skickas till oss osv. Efter att vi träffades har hennes intresse av att synas på bild falnat en hel del, men helt klart har hon fortfarande en helt annan acceptans än jag vad det gäller att synas på nätet.

Försiktighetsprincipen

Vår lilla tjej kommer under många år framöver inte ha något val. Det är vi som föräldrar som väljer i vilken utsträckning hon ska exponeras på nätet. Våra val kommer hon sedan att få leva med resten av sitt liv. Det är fullt möjligt att vår dotter skulle älska att vi som föräldrar hjälpt henne att bygga upp ett ”socialt kapital” på nätet under hennes uppväxt, men det är fullt möjligt att det skulle vara tvärt om också.
Efter att ha diskuterat saken med min fru har vi kommit fram till att försiktighetsprincipen får råda i första hand…

…men å andra sidan har vi familj, vänner och bekanta som redan nu frågar efter bilder på magen osv. Någonstans här finns sannolikt även en inre drivkraft att få visa upp för resten av världen att just vår dotter av någon anledning är lite extra fantastisk.

Slutkläm

Hur når vi en balans mellan dessa motstridiga intressen?
Kompromissen från vår sida är att vi planerar att vara relativt försiktiga med att lägga ut bilder på sociala media och i förekommande fall kommer begränsa behörigheten till förstahandskontakter. Vi får sedan hoppas att dessa kontakter har den goda smaken att inte föra bilderna vidare.

Hur resonerar ni andra föräldrar som gått före oss?

Photo-cred till Gabriel d’Alincourt

  • Per Clingweld

    Klokt att reflektera över. Får mig att fundera över hur vi ska göra med vår lilla tjej som kommer i början av april. Ska lobba mot frugan att vi bör följa ert exempel.