Alla dessa prylar

Det sägs att hemmet behöver fyllas med alla möjliga prylar innan barnet kommer. Fylld av naivitet och kanske lite rebell-känsla har jag hela tiden tänkt att det inte alls behöver vara så. Det första halvåret är barnet ändå bara som en säck potatis och kräver egentligen inga prylar alls. Ett tag var jag t.o.m inne på att inte köpa barnvagn. Jag tänkte kanske något i stil med ”varför inte bära barnet lite mer som en väska”.

Nu har jag ändrat min inställning. Mognat. Jag har insett vad det handlar om. I början behöver barnet mycket riktigt inga prylar. Men det gör föräldrarna, av en enda enkel anledning; för att underlätta sin egen tillvaro. Jag har nu insett att vi, jag och Linnea, för vår egen skull, behöver förbereda föräldraskapet med diverse inköp. Här är listan. Samt några tips till alla er som behöver.

Barnvagn – Köp begagnad. Det finns ingen anledning att köpa en ny vagn. Det är ofta leveranstid på flera veckor och ni får betala en premium för att den är helt ny. Köp istället en ett år gammal vagn på Blocket. Då har märkesvagnen droppat 4-5 tusen kr i pris men kommer fortfarande ha ett bra värde för att kunna säljas vidare igen om ett år. Linnea hittade en näst intill oanvänd Brio Go Next med alla tillbehör för 7 loppor. (Jag lade även en beställning på AliBaba på två märkesvagnar från Pakistan. Inget svar ännu. Får återkomma med uppdatering längre fram.)
Babyskydd (för att köra barn i bil, etc) – Köp begagnad. Vi köpte ett Brio-skydd med snabbfäste till bil för en tusing, vilket är mindre en halva priset nytt. Dessutom går det att klicka in i barnvagnens stomme. Plug and play, smidigt och snärtigt.
Spjälsäng – Behövs säkert inte. Men en dag när jag skickade ner pizzakartongerna i återvinningen i vår källare så stod den där. I grovsoppen. Ett praktexemplar till spjälsäng. Den åkte med upp till lägenheten. Madrass blev senare inköpt på IKEA.
Kläder, baljor, nappar, mössor, etc – Typiska grejer som trillar in som presenter från alla underbara vänner och släkt. Om ni behöver toppa upp med lite extra klädesplagg  köp dem med fördel second hand, kanske inte för prisets skull men för att ni då slipper tvätta de nya plaggen sju gånger för att få bort alla kemikalier.
Bil – Fan. Jag ville ju inte ha en bil. Vissa saker är jobbiga att äga. Bil är definitivt en av dessa. Att köpa en bil är som att köpa sig en kostnad. Och strul. Besiktningsstrul, verkstadsstrul, parkeringsstrul, inbrottsstrul, mm. Men det blev en bil. Trots allt. Vi kom fram till att det kommer underlätta utflykter och besök något så oerhört. Analysen löd; mest bil, minst strul till lägst kostnad. Resultatet blev en Chevrolet kombi, år 2006, 7000 mil. Pris efter prutning, 29 tusen kr.

Nu har vi alltså köpt prylar för 40 tusen. Inte för att barnet behöver det, utan för att vi behöver det.

Ps. Kom ihåg att tipsen ovan är från en snubbe som inte ens blivit farsa än. Jag kanske kommer ha en helt annan inställning om några veckor. Låt oss se.