Klockan är 20.30 hemma i Stockholm…

…en ljum sommarkväll i slutet av juni. Hamburgarna gjorda på svensk nötfärs fräser på grillen och cheddarosten börjar smälta och en ljuvlig doft sprider sig över balkongen. Utsikten över Lumafabriken med solnedgången och ett par luftballonger gör himlen sagolikt vacker. Almedalsveckan har precis kört igång ett 20-tal mil söderut i Visby och Annie Lööfs tal har precis invigt årets politikervecka. Där jag och min fru träffades en onsdagnatt för fem år sedan. I år är jag inte på plats för första gången på flera år vilket vid en första tanke känns tråkigt, men i jämförelse med vad jag snart kommer att vara med om kan inte platsen vara mer självklar.

Jag lagar mat till mig höggravida fru och allt är just nu lugnt. I morgon är det den 29 juni, dagen som jag längtat till så länge. Det är datumet som vi fått kommunicerat till oss sedan det första ultraljudet för 7 månader sedan. Det känns som en evighets sedan samtidigt som tiden gått väldigt fort. Jag kan fortfarande se min vackra frus mage och påminnas om vad som snart ska hända. Att det finns en helt ny människa där inne som vuxit till sig. Hen som finns där inne är en del av mig och kommer när som helst att visa upp sig. Hen kommer därefter alltid vara en del av mitt liv och den första tiden helt kommer att vara beroende av oss.

Det slår mig att situationen mist sagt känns väldigt annorlunda. Som att stå vid ett vägskäl och att inom några timmar kan mitt liv vara förändrat för alltid. Två verkligheter så nära varandra men ändå så långt borta. Det känns som om livet precis ska börja. Tanken gör mig yr i huvudet på samma sätt som när man tänker på jorden som en mycket liten, nästan obefintlig, del av universum.

Allt jag gjort den senaste veckan har skett med eftertanke. Projekt på jobbet har säkrats upp för att kunna genomföras om jag behövt åka hem. Inga nya uppgifter som inte kunnat slutföras direkt har påbörjats och mina träningspass har skett genom korta pass med telefonen inom räckhåll.

Det är få stunder där man med säkerhet vet att livet är så nära att förändras så drastiskt inom loppet av timmar. Inget kommer någonsin att bli som förr. Allt kommer att bli annorlunda. Jag längtar så att det pirrar i hela kroppen. Snart kommer jag att göra allt i livet som en farsa…