Jag är dödlig

IMG_1103

Det kändes först inte så mycket men den senaste tiden har det blivit värre och värre. En ilande smärta och en knöl på höger sida av magen. Jag märkte den först när jag satt och såg på tv. Ville inte riktigt kännas vid den utan försökte ignorera den. Tänkte att den är nog borta imorgon… På morgonen när jag vaknade kände jag efter med mina fingrar om den var kvar. Jag letade en stund och blev lättad, men då plötsligt hittade jag den. Gick till jobbet, försökte jobba men kunde inte sluta tänka. Är det ärftligt? Pappa gick ju bort i cancer nu i somras. Hur länge har jag i så fall kvar? Kommer jag att få se min son växa upp, börja skolan, bli kär, ta studenten, börja jobba, starta bolag, gifta sig, skaffa barn?

Vad skulle du göra om du fick reda på att du hade 6 månader kvar att leva?

Tankarna fick mig att börja gråta. Jag gick hem från jobbet. Hem till min familj, hem till min fru, hem till min son. Vi lekte, jag bytte hans blöja, han skrattade sitt vackra leende och jag blev varm i hela kroppen. Så lycklig men ändå orolig. När han somnat pratade jag med min fru och vi beslutade att jag måste kolla upp detta hos en läkare. Det blev natt och jag kunde inte sova. Tankarna ville inte sluta fara runt i skallen. Timmarna gick och till slut somnade jag.

Nästa dag hade jag tid hos läkaren. Cyklade dit, satte mig i väntrummet helt tom i skallen. Ville inte tänka. Orkade inte. -”Välkommen in” sa sköterskan och jag visades in till läkaren i rummet bredvid. Diagnosen kom snabbt: -”Det är ingen fara. Du har bara en förstorad lymfkörtel. Du är fullt frist”. Vilken lättnad. Alla färger blev plötsligt skarpare, ljuden klarare och dofterna tydligare. Jag lever! Jag kommer att få uppleva min sons liv! Jag är frisk!

Jag ska inte dö. I alla fall inte ännu. Men så småningom ska vi alla dö. Det är det enda i livet som vi vet med säkerhet ska hända. Det är mitt liv och det tar slut en sekund i taget.

Det fick mig att tänka. Vad är det som egentligen betyder något? Vad är det som är viktigt? Är det jag gör verkligen det jag vill?