Det finns något som bara Stockholmare förstår…

Det finns något som bara Stockholmare förstår… Eller ska jag kanske säga människor i storstäder. Det är de ofattbara priserna för boende och hur orimligt stor del av inkomsten som går in i bankens redan överfyllda skattkista i form av räntor. Till och med boendeformen bostadsrätt, att köpa rätten att bo, är en boendeform som nästan inte existerar på många håll i vårt avlånga land. Innevånarna skaffar sin första hyresrätt när de flyttar hemifrån och när de man bildar familj är det en större hyresrätt eller villa som gäller.

Jag är en lantis, född och uppväxt på en liten ort i Värmland med knappt 25 000 invånare i hela kommunen (lika många som min nuvarande stadsdel). Jag köpte min första bostadsrätt där för 30 000 kr för 15 år sedan när jag var 23 år. Det var en 2:a på 50 kvadratmeter i ”centrala” Kristinehamn. Hyran var runt 2 500 kr per månad om jag inte minns fel… Boendekostnaden var inte ett så stort problem om man säger så. Hur stort man ville bo styrdes mer av tycke och smak eller hur mycket möbler man hade. Innan man skaffade barn såg man till att skaffa en större lägenhet eller köpa villa. Sedan inredde man ett barnrum och kanske ett gästrum om någon avlägsen släkting skulle komma på besök. I storstaden är det annorlunda…

Med boendepriser i innerstaden på upp mot och på sina håll över 80 000 kr per kvadratmeter blir man lätt idiotförklarad av sina barndomskompisar när man pratar om hur mycket ens lya kostar. Det är fantasisummor i deras värld och priset för en 2:a i innerstaden räcker för dem till ett stort sjönära hus med bryggplats. Han man flyt i den obefintliga budgivningen kan man även få in en ny bil och båt för samma pengar. De i Stockholm som skaffar större lägenhet eller villa innan de skaffar sitt första barn är få. Att ha ett rum extra till barnrum de första åren är en lyx få förunnat och många stannar kvar i sina små lägenheter så länge som möjligt innan de flyttar ut i förorten för att ha möjlighet till extra yta, villa, Volvo och vovve.

Vi bor idag på 69 kvadratmeter i Hammarby Sjöstad och trivs fantastiskt bra! Lägenheten är en bostadsrätt och har 2 rum och kök. Vårt första barn kommer i slutet av juni och hen att få spendera sin första tid i vårt sovrum, som de flesta andra barn. Vårt nuvarande lägenhetsval resulterar i att släkt och barndomskompisar alltid frågar oss när vi planerar att flytta när samtalet efter andra kaffekoppen kommer in på boende och framtid. Men vi planerar inte att flytta ännu. ”Lätt att säga innan ni fått barn. Vänta bara…” säger många och det kanske är sant. Men faktum är att vi i dagsläget inte vill lägga mer pengar på boende och inte heller flytta längre ut från stan. Det är absolut inget fel på att bo längre ut men eftersom jag inte bott i Stockholm så länge tycker jag att det är livskvalitet att kunna cykla till jobbet på 25 min eller ta en promenad dit om tiden finns. Dessutom ser vi Hammarby sjö från balkongen, vi kan åka skidor i Hammarbybacken vintertid efter en promenad på 10 minuter, vi kan springa, simma eller cykla i Nackareservatet som i princip ligger ett par kvarter bort samtidigt som vi har stadens puls inom räckhåll om vi känner för det. I vårt område finns många barnfamiljer, förskolor och skolor, fantastiska lekparker och en lugn miljö. Precis som vi vill ha det.

Självklart drömmer vi om ett stort hus med strandtomt nära Stockholm, ny bil och båt vid den egna bryggan. Men det får nog förbli en dröm.

 

Till dess stannar vi där vi är, i alla fall ett tag till.