Hur hackar man föräldrarpenningen?

Hur gör man för att vara pappaledig och fortsätta driva sitt företag? Hur gör man för att inte försumma antingen sitt barn eller sitt företag?

För många föräldrar och företagare är det omöjligt att följa reglerna. Det står helt klart i Företagarnas rapport #föräldrafällan. 8 av 10 bryter mot reglerna när de exempelvis jobbar några timmar på kvällen samtidigt som de tar ut föräldrapenning. Att detta är helt galet det förstår alla som driver företag. Att dela in tillvaron så strikt i arbetstid och fritid är för i stort sett alla företagare en total omöjlighet. Ringer telefonen så måste du svara, och Skattedeklarationen ska skickas in. Om du skulle följa reglerna till punkt och pricka så skulle du behöva lägga ner ditt företag om du är egenföretagare och vill vara hel-ledig med ditt barn.

Jag håller nu på och börjar planera för hur jag skall vara pappaledig och det är nu något jag kommer att skriva mer fokuserat om under den kommande tiden. Till att börja med så efterlyser jag andra som gjort smarta lösningar för att kombinera pappaledighet med att bygga bolag. Känner du någon som gjort nått smart? Har du ”hackat föräldrapenningen”? Hör av dig – antingen i en kommentar nedan eller på jonas at somenfarsa punkt se.

Pratade nyss med en kommunikatör på Försäkringskassan om det här. De ska göra en informationskampanj om hur olika föräldrar använder sig av föräldrapenningen. Jag har erbjudit min och #somenfarsa gängets hjälp och input så klart. Hon tipsade om ett inlägg i NWT som Stephanie Brodeur Flink skrivit. Även hon reflekterar om #föräldrafällan. Har du förslag på fler som skrivit insändare eller bloggat? Tipsa gärna om det!

Keep rocking & Fridens liljor,

Jonas

 • Vivi Båvner

  Hej Jonas. Jag löste det enkelt genom att aldrig ta ut 8h dagar, 100% . På FK är det enkelt att välja delar av dagar. Då kände jag mig gardera och kunde svara på jobbsamtal mm.
  Lycka till!

  • Tack Vivi. Det är ett tips som kan funka för många. 🙂

 • Peter

  Till att börja med – finns någon bra guide/tutorial/infomercial om hur föräldrapenningen fungerar? För oss som snart ska få barn men inte har kommit så långt i tänkandet kring ev. föräldraledighet ännu?

  • Bra fråga. Försäkringskassans hemsida är inte så illa faktiskt. Och just kring detta tänkte jag skriva nästa inlägg.