Är det rätt att skaffa barn?

Under delar av mitt liv så jag verkligen ifrågasatt huruvida jag ska skaffa barn. Lever vi i en värld som jag verkligen vill att mina barn ska växa upp i?

Men jag har kommit fram till att det bästa jag kan göra är att föra mitt engagemang, min passion och min vilja att göra världen bättre till en ny generation. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag vill uppfostra ett gäng kärlekskrigare.

I veckan har jag funderat ganska mycket på det här. Flera samtal jag haft, exempelvis med vännen Siavash som jag åt lunch med i onsdags. Han är, som Martina, en  positiv pessimist. Han liknade sitt engagemang i samhälls- & mijöfrågor med att se när en gammal man blir misshandlad. Du vet att han kommer att dö inom en inte allt för avlägsen framtid,  och det är ofrånkomligt, men självklart försöker du ändå rädda honom och se till att de skyldiga får sitt straff. Lite så ser Siavash på sitt engagemang. En liten för pessimistisk syn för mig… men vissa dagar håller jag med honom.

En annan fråga som dök upp var att jag i veckan fick ett mail från en kille som undrade vad han borde göra för att bli en samhällsentreprenör (social entreprenör säger många). Jag bestämde mig för att ge honom några råd på vägen som jag skrev ihop utan att tänka så mycket på det. Det finns några grundläggande frågor, och slutsatser som jag tycker är viktiga. Du kan läsa hela mitt inlägg: ”Do You Want to Be a Social Entrepreneur” här på LinkedIn (inlägget finns även på Medium). Sammanfattat så är det viktigast att:

  • Du har identifierat vad du är passionerad kring att förändra och att du även kopplat detta till hur det bekräftar dig. Har du förstått det det då vet du vad din drivkraft är.
  • Se till att du verkligen vill bygga bolag. Om du hellre är ute i världen och gör aktiv nytta varje dag – då är det antagligen inom non-profit/ideella sektorn som du ska jobba
  • Se till att du verkligen vill sälja det bolaget producerar. Du måste tycka core-buiness:en är riktigt rolig!

Så även ikväll när jag skriver detta så känner jag att det är rätt att bli pappa. Jag kommer låta mitt barn ha stor frihet att välja väg i livet – men en sak är säkert – korven kommer bli en kärlekskrigare!

Foto: Per Åström