Som En Farsa http://somenfarsa.se Stories om att driva bolag och bygga familj Wed, 04 Nov 2015 09:27:01 +0000 sv-SE hourly 1 Att dela lika på föräldraförsäkringen som företagare. En omöjlig ekvation? http://somenfarsa.se/jonas-almeling/att-dela-lika-pa-foraldraforsakringen-som-foretagare-en-omojlig-ekvation/ http://somenfarsa.se/jonas-almeling/att-dela-lika-pa-foraldraforsakringen-som-foretagare-en-omojlig-ekvation/#comments Wed, 04 Nov 2015 09:10:33 +0000 http://somenfarsa.se/?p=420 Det kan tyckas vara en omöjlig ekvation. Men jag och vi tänker försöka få den att gå ihop. Jag vill kunna vara lika mycket Anyas förälder som hennes mamma, men det kommer bli svårt om man ska mäta det i antal föräldradagar. Jag påbörjade en dialog med Försäkringskassan redan i våras för att ta reda på vad som gäller med våra försäkringssystem och vilka möjligheter som finns. Nu i vinter, när jag själv faktiskt börjar ta lite föräldraledigt (om man nu kan kalla det att vara ledig, för många är det mer arbete än ett jobb…) så kommer jag dela med mig mer om hur det funkar, hur jag tänker m.m.

För några veckor sedan så spelade vi in en liten film med Försäkringskassan, inför farsdag. Den ligger nu upp och kan ses här nedan. Personligen så tycker jag den blev lite fluffig och jag hade hoppats att den skulle vara lite mer konkret. Men budskapet är rätt och jag tror att man har en flexibilitet som entreprenör som man kan dra nytta av som förälder.

To be continued…

Sneak peak from todays activities #somenfarsa #likeadad Follow @somenfarsa to get more updates…

A photo posted by Jonas Almeling (@almeling) on

 

 

]]>
http://somenfarsa.se/jonas-almeling/att-dela-lika-pa-foraldraforsakringen-som-foretagare-en-omojlig-ekvation/feed/ 0
Jag är dödlig http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/jag-ar-doende/ http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/jag-ar-doende/#comments Sat, 17 Oct 2015 23:48:32 +0000 http://somenfarsa.se/?p=412 Det kändes först inte så mycket men den senaste tiden har det blivit värre och värre. En ilande smärta och en knöl på höger sida av magen. Jag märkte den först när jag satt och såg på tv. Ville inte riktigt kännas vid den utan försökte ignorera den. Tänkte att den är nog borta imorgon… På morgonen när jag vaknade kände jag efter med mina fingrar om den var kvar. Jag letade en stund och blev lättad, men då plötsligt hittade jag den. Gick till jobbet, försökte jobba men kunde inte sluta tänka. Är det ärftligt? Pappa gick ju bort i cancer nu i somras. Hur länge har jag i så fall kvar? Kommer jag att få se min son växa upp, börja skolan, bli kär, ta studenten, börja jobba, starta bolag, gifta sig, skaffa barn?

Vad skulle du göra om du fick reda på att du hade 6 månader kvar att leva?

Tankarna fick mig att börja gråta. Jag gick hem från jobbet. Hem till min familj, hem till min fru, hem till min son. Vi lekte, jag bytte hans blöja, han skrattade sitt vackra leende och jag blev varm i hela kroppen. Så lycklig men ändå orolig. När han somnat pratade jag med min fru och vi beslutade att jag måste kolla upp detta hos en läkare. Det blev natt och jag kunde inte sova. Tankarna ville inte sluta fara runt i skallen. Timmarna gick och till slut somnade jag.

Nästa dag hade jag tid hos läkaren. Cyklade dit, satte mig i väntrummet helt tom i skallen. Ville inte tänka. Orkade inte. -”Välkommen in” sa sköterskan och jag visades in till läkaren i rummet bredvid. Diagnosen kom snabbt: -”Det är ingen fara. Du har bara en förstorad lymfkörtel. Du är fullt frist”. Vilken lättnad. Alla färger blev plötsligt skarpare, ljuden klarare och dofterna tydligare. Jag lever! Jag kommer att få uppleva min sons liv! Jag är frisk!

Jag ska inte dö. I alla fall inte ännu. Men så småningom ska vi alla dö. Det är det enda i livet som vi vet med säkerhet ska hända. Det är mitt liv och det tar slut en sekund i taget.

Det fick mig att tänka. Vad är det som egentligen betyder något? Vad är det som är viktigt? Är det jag gör verkligen det jag vill?

]]>
http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/jag-ar-doende/feed/ 0
Hur hackar man föräldrarpenningen? http://somenfarsa.se/jonas-almeling/kan-man-driva-foretag-och-vara-foraldrarledig/ http://somenfarsa.se/jonas-almeling/kan-man-driva-foretag-och-vara-foraldrarledig/#comments Tue, 06 Oct 2015 11:02:55 +0000 http://somenfarsa.se/?p=406 Hur gör man för att vara pappaledig och fortsätta driva sitt företag? Hur gör man för att inte försumma antingen sitt barn eller sitt företag?

För många föräldrar och företagare är det omöjligt att följa reglerna. Det står helt klart i Företagarnas rapport #föräldrafällan. 8 av 10 bryter mot reglerna när de exempelvis jobbar några timmar på kvällen samtidigt som de tar ut föräldrapenning. Att detta är helt galet det förstår alla som driver företag. Att dela in tillvaron så strikt i arbetstid och fritid är för i stort sett alla företagare en total omöjlighet. Ringer telefonen så måste du svara, och Skattedeklarationen ska skickas in. Om du skulle följa reglerna till punkt och pricka så skulle du behöva lägga ner ditt företag om du är egenföretagare och vill vara hel-ledig med ditt barn.

Jag håller nu på och börjar planera för hur jag skall vara pappaledig och det är nu något jag kommer att skriva mer fokuserat om under den kommande tiden. Till att börja med så efterlyser jag andra som gjort smarta lösningar för att kombinera pappaledighet med att bygga bolag. Känner du någon som gjort nått smart? Har du ”hackat föräldrapenningen”? Hör av dig – antingen i en kommentar nedan eller på jonas at somenfarsa punkt se.

Pratade nyss med en kommunikatör på Försäkringskassan om det här. De ska göra en informationskampanj om hur olika föräldrar använder sig av föräldrapenningen. Jag har erbjudit min och #somenfarsa gängets hjälp och input så klart. Hon tipsade om ett inlägg i NWT som Stephanie Brodeur Flink skrivit. Även hon reflekterar om #föräldrafällan. Har du förslag på fler som skrivit insändare eller bloggat? Tipsa gärna om det!

Keep rocking & Fridens liljor,

Jonas

]]>
http://somenfarsa.se/jonas-almeling/kan-man-driva-foretag-och-vara-foraldrarledig/feed/ 4
Den köpstarka målgruppen föräldrar, en guldgruva http://somenfarsa.se/robert-gullander/den-kopstarka-malgruppen-foraldrar-en-guldgruva/ http://somenfarsa.se/robert-gullander/den-kopstarka-malgruppen-foraldrar-en-guldgruva/#comments Mon, 28 Sep 2015 15:41:22 +0000 http://somenfarsa.se/?p=385 Jag har nu varit farsa i fyra månader. Jag har upplevt mer än jag trodde var möjligt. Jag befinner mig konstant svävandes på något slags moln och min son är det bästa som finns. Men det här inlägget handlar om något annat; den köpstarka målgruppen föräldrar och dess möjligheter för den som vill starta igång en ny business.

Jag är entreprenör och bolagsbyggare. Vilket också betyder att jag har en sjuklig tendens att hela tiden fundera kring nya lösningar och nya möjligheter, oavsett situation. Ibland leder det någonvart, ibland är det bara verklighetsflykt. Här kommer mina spontana insights kring den värld som öppnats upp framför mina ögon; nyblivna föräldrar.

Insights

 • Inga köp är för barnet – Ett spädbarn behöver inget annat än bröstmjölk, kärlek och möjligtvis en filt för att klara sig. Alla saker som nyblivna föräldrar köper är alltså till för att underlätta för dem själva.
 • Betalar vad som helst – För nyblivna föräldrar är priskänsligheten som bortblåst. De tycks kunna betala vad som helst för prylar som underlättar tillvaron. Gäller dock inte förbrukningsvaror.
 • Förbrukningsvaror är lockprodukter – Helt plötsligt behövs en helt ny kategori förbrukningsvaror hemma, såsom blöjor och tvättlappar. Det är lätt att jämföra priset på dessa och föräldrar tycks dras till bra deals. Butikerna anammar detta och ser blöjor som lockprodukter för att få in den köpstarka målgruppen barnfamiljer i butiken. Detta leder till att marginalen på blöjor är katastrofal för butiken. Den nyblivna föräldern använder dessutom gärna rabattkuponger (som dyker upp lite här och där) för sina blöjor, men har i samma köprunda inga problem att även köpa en ny bröstpump för 500 spänn (se punkten ovan).
 • Ökat intresse för hemmet – Föräldralediga mammor och pappor spenderar betydligt mer tid hemma än tidigare. Detta leder till ett kraftigt ökat intresse för hemmet. Heminredning, mini-renoveringar och nya köksprylar har nu seglat högst upp på prio-listan. Den nyvunna hemma-fixering mynnar ofta även ut i prenumeration ett antal magasin och en dagstidning.
 • Ökat intresse för hemleverans – Av praktiska skäl är det smidigt att få hem saker, speciellt nu när alltmer tid dessutom spenderas hemma. Detta leder till ett ökat intresse för hemleverans av mat såsom Linas Matkasse, Mathem, etc.
 • Följa John – Nyblivna föräldrar är per definition något osäkra i sin nya roll. Det skapar ett starkt följa John-beteende där man gärna lyssnar på andra nyblivna föräldrar (tips från den äldre generationen eller från föräldrar med äldre barn går inte hem, råden och rönen är sedan länge utdaterade så dessa går inte att lita på). Tips från andra känns tryggt och rekommendationer triggar gärna köp. Detta gäller också rekommendationer i forum och bloggar på nätet (familjeliv, etc). För den som vill ge sig på försäljning gentemot nyblivna föräldrar är mammagrupper ett givet tips. Bli snackisen i mammagruppen så är försäljningen tryggad.
 • En hand är alltid upptagen – En nybliven förälder har alltsom oftast ett barn i famnen och därav bara en hand över till annat. Alla typer av produkter som går att använda med endast en hand har en god chans att bli populära (t.ex. skriver jag detta inlägget med en hand på tangetbordet då min andra hand håller i Frasse som ikväll vägrar sova utanför famnen). Till och med telefonen blir bökig att använda i många fall. Jag ser fram emot när bra röststyrning kan ersätta fingrarna som input till telefonen.
 • Ammande mammor som gjorda för mobilen – Ammande nyblivna mammor är ett perfekt use case för att sitta med telefonen. Situationen är som gjord för det. De behöver vara relativt stilla men kan lätt använda ena handen för att nöjessurfa på mobilen.
 • Rädsla triggar köp – Osäkerhet som nyblivna föräldrar känner artar sig ofta som en slags rädsla att göra fel. Denna rädsla triggar köp av produkter som kan dämpa oron.
 • Andrahandsmarknaden för barnkläder är etablerad – Det finns flera ställen på nätet att handla använda barnkläder. Billigt, enkelt och bra kvalitet. Dessutom har plaggen garanterats tvättats och borde därför innehålla mindre andel kemikalier än nya plagg. Starta inte en ny business inom detta.
 • Varje år föds ca 115 000 barn i Sverige – Och senaste åren har antalet ökat stadigt.
 • Behovet lätt att förutspå – Produktbehovet för barnfamiljer är enormt enkelt att förutspå. Ett barns utveckling följer nästan alltid samma mönster och företag som vet födelsedatum har mycket stora möjligheter att veta ungefär vad familjen behöver köpa och vid vilken tidpunkt. Lägg till boendeadress till det så kan marknadsföringen av produkter bli extremt träffande.

Det finns många möjligheter här. Så sätt igång, starta en business och testa dina vingar. Har du andra insights att bjussa på?

]]>
http://somenfarsa.se/robert-gullander/den-kopstarka-malgruppen-foraldrar-en-guldgruva/feed/ 0
Ett nytt liv och hur allt startade http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/ett-nytt-liv-och-hur-allt-startade/ http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/ett-nytt-liv-och-hur-allt-startade/#comments Sun, 27 Sep 2015 10:39:55 +0000 http://somenfarsa.se/?p=376 Hans späda nakna kropp ligger tätt emot min och han sover efter kraftmätningen. Andningen är lätt men avslappnad och min värme ger honom liv. Jag kan inte ta min blick ifrån honom och världen där ute finns inte just ut. Hans trygga lilla värld har precis ryckts ifrån honom och ersatts av något stort, kallt och farligt. Men han har redan funnit tryggheten i min varma famn.

Det är nu 12 veckor sedan dag 1 och livet som en farsa har varit i fokus sedan dess. Den babybubbla vi levt i börjar återgå till något som liknar vardag och det är dags att ta upp bloggandet igen. Jag börjar från början.

Vi befinner oss på förlossningen på Södersjukhuset (SöS) och klockan är strax efter 06 på morgonen. Vattnet gick vid 16 igår eller kanske i förrgår, vi är inte riktigt säkra eftersom det var ganska lite vatten som kom ut. Efter besök på förlossningen vid 22 igår det konstaterades att vattnet gått fick vi åka hem och komma tillbaka igen är värkarbetet kommit igång. Skulle det inte ske inom 2 dagar skulle de sätta igång förlossningen. Det kändes konstigt att ha ett helt bestämt datum. Om max 2 dagar är jag farsa! Men det skulle gå betydligt snabbare än så…

Klockan 24 började värkarna komma igång mer intensivt även om jag inte förstod det då. Jag var lugn och trodde att det skulle dröja i alla fall ett dygn till innan det skulle vara dags. Katten var smartare än jag och vankade av och an och höll Lotta sällskap medan jag sov. Efter en timma, klockan 01 blev jag väckt eftersom värkarna hade blivit allt mer regelbundna och Lotta ville ha hjälp att räkna värkarna för att med större säkerhet kunna avgöra om det var dags. Vi höll på med detta i ungefär en halvtimma innan vi konstaterade att hon hade 3 värkar inom loppet av 10 minuter vilket innebär att värkarbetet är etablerat. Vi ringde SöS och de meddelade att det just nu inte fanns plats på förlossningen men att vi kunde återkomma vid 03 för att höra om det fanns plats. Inget direkt lugnande samtal för två blivande föräldrar. Men vårt alternativ var att bli dirigerade till ett annat sjukhus än SöS och det hade vi ingen lust med. Bara att vänta.

Det som sedan följde under den nästkommande timman var förmodligen Lottas jobbigaste under hela graviditeten. Konstant smärta, skakande ben och såklart den oro för vad som skulle komma. Klockan 03 kände Lotta att det inte fungerade att vara hemma längre och vi ringde till SöS. Upptaget… Ringde igen. Upptaget… Paniken börjar komma och känslan av hjälplöshet smyger sig på. Jag ringer 14 gånger till de närmaste 5 minuterna och till slut får vi svar och klartecken på att åka in. Resan in blir allt mer smärtsam för henne. Varje grop i vägen känns som att köra över ett djupt dike och när vi till slut kommer in till SöS parkering kräks hon av smärta och hon måste stanna regelbundet stanna och vika sig dubbel för att ta sig framåt.

Spänningen stiger. När vi kommer in strax innan 04 tar personalen det lugnt. De noterar hennes smärta och ger henne lustgas, något som hon skulle fortsätta ett tag till… Vi den första undersökningen visar det sig att Lotta är öppen 7 cm. Vid 04.30 frågar personalen om vilken smärtlindring vi tänkt oss och att vi ska vänta till klockan 06 med nästa undersökning och beslut. Strax efter 05 ökar smärtan och barnmorskan beslutar sig för att undersöka henne igen. Det visar sig att hon är fullt öppen, 10 cm. Nu ändrar förlossningen karaktär och jag ser att barnmorskornas arbete blir än mer fokuserat och effektivt. Verktyg plockas fram, saker förbereds och Lottas värkar blir allt starkare. Hon uppmanas plötsligt att krysta och det som händer sen är fortfarande lite suddigt även för mig. Den starkaste känslan jag har är en enorm känsla av stolthet över Lotta och orättvisan i att jag inte kan ta på mig något av hennes smärta. Plötsligt hör jag ett gråt och jag kan inte hålla tårarna borta. Jag gråter och skrattar om vartannat. 1 timma och 49 minuter efter att vi kom in är vi föräldrar.

Vår son August föddes klockan 05.29 den 3 juli 2015 och jag får klippa navelsträngen och få den obligatoriska visningen av moderkakan.

Vi umgås hela familjen en timma innan Lotta körs iväg till operation för sina förlossningsskador. Det betyder att jag får umgås i två timmar ensam med min son. Vi pratar, gosar, kramas och jag kan inte släppa honom med blicken.

Utanför har solen stigit upp och värmeböljan åter tagit sitt grepp och Stockholm. Men det bryr vi oss inte om, allt utanför rummet är oviktigt och vi lever ett ögonblick i taget.

Från och med nu kommer livet aldrig mer bli sig likt. Jag var med när hans lungor för första gången fylldes med syre och jag var det första han såg när han hans ögon öppnades. Jag kommer att vara där när han tar sina första stapplande steg, uttalar de första orden och tar de första simtagen. Jag kommer också att få uppleva när hans personlighet skapas, får sina första vänner, börjar skolan, blir kär, skaffar flick-, eller pojkvän, blir sambo och kanske skaffar egna barn. Vår resa har startat men en sak är säker. Från om med nu kommer jag att göra allt som en farsa.

]]>
http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/ett-nytt-liv-och-hur-allt-startade/feed/ 0
Kan man festa som en farsa? http://somenfarsa.se/jonas-almeling/kan-man-festa-som-en-farsa/ http://somenfarsa.se/jonas-almeling/kan-man-festa-som-en-farsa/#comments Mon, 14 Sep 2015 12:36:01 +0000 http://somenfarsa.se/?p=370 En av de saker som inte gick att planera innan Anya kom var huruvida vi skulle kunna vara med på våra kompisars bröllop. Inte visste vi hur det var att ta med sig en liten bebis på ett tre dagars bröllop på andra sidan landet. Så här när jag tänker tillbaka på det så var det väldigt skönt att redan från början ha sagt att ”vi får se lite hur det blir” och att våra OSA:n hade ett litet förbehåll för att det kanske inte riktigt blir som det var tänkt.

Om man håller koll på #somenfarsa hashtag:en på Instagram så kan man se att det inte bara är vår Anya som varit partyprinsessa i sommar. Även Frasses lilla familj har varit på partaj. Det har gått riktigt bra.

Här är några bilder från i sommar. Vi kommer tillsammans att fylla vår @somenfarsa instagram med fler bilder. Häng med oss där!

 

Anya and her crew. How cool can a two month old baby be? #somenfarsa A photo posted by Jonas Almeling (@almeling) on


Det gick till och med alldeles utmärkt att vara med på Per & Ericas fantastiska tredagarsbröllop – men då hade vi också fördelen att ha mina föräldrar med som stödtrupp så under vigseln & middag:en så var Anya i tryggt förvar hos Farmor & Farfar. Då behöver bara Martina smita iväg när Anya behövde käk och vi kunde slappna av lite mer och njuta av sällskapet och de fantastiska dagarna.

Thank you @ericahelin & @perbergstrom for a fantastic wedding weekend #sensommarbrollop #clingborn

A photo posted by Jonas Almeling (@almeling) on

]]>
http://somenfarsa.se/jonas-almeling/kan-man-festa-som-en-farsa/feed/ 0
Annorlunda nattklubbsbesök http://somenfarsa.se/jonas-almeling/annorlunda-nattklubbsbesok/ http://somenfarsa.se/jonas-almeling/annorlunda-nattklubbsbesok/#comments Sat, 12 Sep 2015 07:56:37 +0000 http://somenfarsa.se/?p=351 Igår skulle jag ha gått på Festen, ett grymt party som Confetti.Events arrangerar efter deras årliga Nordic.js konferens. De gör alltid grymma event och fester. Jag är säker på att _alla_ var där. Själv så valde jag en annan variant av nattklubbsbesök.

Det är lördag morgon och jag gick upp tidigt. Sambo och dotter är inte hemma, de är upp i Norrtälje och hälsar på familj. Jag är hemma för jag ska ta denna lördag till att göra lite nytta. Få undan lite administration och fixa lite annat.

Jag gjorde valet att åka hem tidigt för att sedan gå upp tidigt i morse och ta en löptur istället. Det är nämligen så att jag insett att det är betydligt viktigare för mig att jag lyckas pussla in två, tre kanske till och med fyra träningspass i veckan. Gör jag det så mår jag bra, orkar mer och i slutändan är jag förhoppningsvis bättre sambo, farsa och entreprenör.

Helt ärligt – för några år sedan så hade ovanstående varit helt omöjlig logik…

Så, hur som helst – nu kör i alla fall farsorna igång igen. Vi kommer försöka dela med oss av våra intryck, tankar och känslor på lite olika sätt. Ibland blir det ett blogginlägg, ibland en instagram bild och ibland ett youtube-klipp. Se till att hänga med oss på alla kanalerna så missar du aldrig nått. Och du – kommentera gärna, ställ frågor eller bara kom med ett hurrarop. Vi gillar feedback! :)

Även Robert Gullander tänkte annorlunda än tidigare när han la upp sin fredagskväll.

 

Må bäst! // Jonas

Som en farsa på:

 

]]>
http://somenfarsa.se/jonas-almeling/annorlunda-nattklubbsbesok/feed/ 0
Det gör ont att lämna bebisbubblan http://somenfarsa.se/jonas-almeling/det-gor-ont-att-lamna-bebisbubblan/ http://somenfarsa.se/jonas-almeling/det-gor-ont-att-lamna-bebisbubblan/#comments Mon, 24 Aug 2015 18:21:14 +0000 http://somenfarsa.se/?p=339 Efter 8 veckor i bebisbubblan är det i dag dags att börja jobba & bygga bolag igen. Hur känns det då? Här reflekterar jag litegrann kring det på väg till jobbet.

Vad tycker du? Hur känns det för dig att lämna dina barn?

Och vad tycker du om klippet? Är det bättre med korta videoklipp som detta istället för blogg inlägg? Eller vill du hellre läsa om mina och våra tankar?

Fridens liljor

Jonas Almeling

P.S Nu ligger Anya bredvid mig och vill leka/snacka/gunga eller bara hänga med sin farsa så…. bye bye… D.S

]]>
http://somenfarsa.se/jonas-almeling/det-gor-ont-att-lamna-bebisbubblan/feed/ 0
Jag är pappa och jag har miljarder saker att berätta http://somenfarsa.se/robert-gullander/jag-ar-pappa-och-jag-har-miljarder-saker-att-beratta/ http://somenfarsa.se/robert-gullander/jag-ar-pappa-och-jag-har-miljarder-saker-att-beratta/#comments Tue, 30 Jun 2015 22:54:16 +0000 http://somenfarsa.se/?p=298 För fyra veckor sedan kom han. Frans. Frasse. Vår son. Jag har miljarder saker att berätta. Miljarder! Min hjärna jobbar på högvarv för att greppa vad som hänt, men utan större framgång. Upplevelsen är så intensiv och så omvälvande på alla möjliga sätt att jag har svårt att sätta ord på det. Jag vill berätta om den tuffa förlossningen, om explosionen av tankar när han kom ut, om de första dagarna på BB när jag insåg att jag inte vet någonting om hur man tar hand om ett spädbarn, om de två första veckorna när jag kopplade bort allt som hade med jobb att göra och helt plötsligt blev enormt kreativ kring nya affärsidéer, om att plötsligt få distans till det mesta i livet och bara leva i nuet, om vänners och familjs alla reaktioner, om alla praktiska ting som har styrts upp och om den ständiga känslan av att sväva på något diffust moln med ett konstant skimmer i periferin.

Men jag får djupdyka i alla de här sakerna senare. Nu kan jag med lättnad och glädje konstatera att allt har gått bra. Jag mår bra. Linnea mår bra. Och, viktigaste av allt, Frasse-mannen mår bra.

När jag tänker tillbaka på förlossningen så känns det avlägset. De här senaste fyra veckorna känns snarare som fyra år. På ett positivt sätt. Det är som att min hjärna upplevt lika mycket på fyra veckor som den normalt sett upplever på åtskilliga år. En fantastisk känsla. Men energikrävande. Det snackas alltid om nyblivna föräldrars trötthet pga av sömnbrist. Jag tror tröttheten beror lika mycket på kavalkaden av känslor, funderingar och tankar som hjärnan helt plötsligt tvingas hantera. För mig finns det mycket kvar att bearbeta. Vad den här omställningen innebär för livet som helhet har jag inte ens börjat fundera på.

Jag var hemma tillsammans med Linnea och Frans de två första veckorna efter förlossningen. Sedan var jag åter på kontoret och jag har nu jobbat i två veckor. Jag måste erkänna att jag har haft svårt att koncentrera mig. Det är som att jag inte kunnat hålla fokus på samma sak längre än kortare stunder och saker har tagit längre tid att få slutfört än vanligt (en stark anledningen till att jag inte fått klart det här blogginlägget förrän nu). Men jag har inte direkt legat på latsidan. Hjärnan har snurrat på högvarv kring allt och ingenting på samma gång, frekvent växlandes mellan saker såsom att slutföra årsredovisningar till allt bestyr kring Frans och vidare till meningen med livet. Detta oklara fokus har däremot inte varit frustrerande, utan snarare tvärtom. Med risk för att tröttsamt slita ut en redan nött klyscha vill jag nog påstå att det har gett mig perspektiv i tillvaron. Perspektiv som gör det enkelt att leva i nuet. Och nuet är fantastiskt. Jag är ju pappa.

Det börjar dra ihop sig för oss alla tre i Som en farsa-teamet. Min Frans kom för en månad sedan, i måndags kom den glada nyheten att Jonas blivit pappa och Mathias är på gång närsomhelst nu. Nu börjar resan på riktigt, som en farsa.

]]>
http://somenfarsa.se/robert-gullander/jag-ar-pappa-och-jag-har-miljarder-saker-att-beratta/feed/ 0
Klockan är 20.30 hemma i Stockholm… http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/klockan-ar-20-30-hemma-i-stockholm/ http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/klockan-ar-20-30-hemma-i-stockholm/#comments Mon, 29 Jun 2015 20:18:20 +0000 http://somenfarsa.se/?p=305 …en ljum sommarkväll i slutet av juni. Hamburgarna gjorda på svensk nötfärs fräser på grillen och cheddarosten börjar smälta och en ljuvlig doft sprider sig över balkongen. Utsikten över Lumafabriken med solnedgången och ett par luftballonger gör himlen sagolikt vacker. Almedalsveckan har precis kört igång ett 20-tal mil söderut i Visby och Annie Lööfs tal har precis invigt årets politikervecka. Där jag och min fru träffades en onsdagnatt för fem år sedan. I år är jag inte på plats för första gången på flera år vilket vid en första tanke känns tråkigt, men i jämförelse med vad jag snart kommer att vara med om kan inte platsen vara mer självklar.

Jag lagar mat till mig höggravida fru och allt är just nu lugnt. I morgon är det den 29 juni, dagen som jag längtat till så länge. Det är datumet som vi fått kommunicerat till oss sedan det första ultraljudet för 7 månader sedan. Det känns som en evighets sedan samtidigt som tiden gått väldigt fort. Jag kan fortfarande se min vackra frus mage och påminnas om vad som snart ska hända. Att det finns en helt ny människa där inne som vuxit till sig. Hen som finns där inne är en del av mig och kommer när som helst att visa upp sig. Hen kommer därefter alltid vara en del av mitt liv och den första tiden helt kommer att vara beroende av oss.

Det slår mig att situationen mist sagt känns väldigt annorlunda. Som att stå vid ett vägskäl och att inom några timmar kan mitt liv vara förändrat för alltid. Två verkligheter så nära varandra men ändå så långt borta. Det känns som om livet precis ska börja. Tanken gör mig yr i huvudet på samma sätt som när man tänker på jorden som en mycket liten, nästan obefintlig, del av universum.

Allt jag gjort den senaste veckan har skett med eftertanke. Projekt på jobbet har säkrats upp för att kunna genomföras om jag behövt åka hem. Inga nya uppgifter som inte kunnat slutföras direkt har påbörjats och mina träningspass har skett genom korta pass med telefonen inom räckhåll.

Det är få stunder där man med säkerhet vet att livet är så nära att förändras så drastiskt inom loppet av timmar. Inget kommer någonsin att bli som förr. Allt kommer att bli annorlunda. Jag längtar så att det pirrar i hela kroppen. Snart kommer jag att göra allt i livet som en farsa…

]]>
http://somenfarsa.se/mathias-mellgren/klockan-ar-20-30-hemma-i-stockholm/feed/ 0