Tack Milou! Vi måste krascha hårt och snabbt.

Milou

Det här är ett blogginlägg om Dealen och Drömmen. Om Konsekvens och Påföljder. Om Tacksamhet.
Vi gjorde en deal. Jag och min fru Emma.

Du behöver inte tjäna några pengar på två år från och med idag.

Dealen och Drömmen.

Med ett år kvar på universitetet ger Emma mig den säkerhet som alla entreprenörer skulle drömt om att få. Det är både otroligt ojämställt och väldigt kärleksfullt. Hennes lön försörjer oss och jag får prova vingarna. Någonstans inom mig tror jag på att jobba hårt ett par år av mitt liv som de flesta människor inte gör, för att kunna tillbringa resten av livet som de flesta människor inte kan. Trots att konceptet ofta är citerat med en glimt i ögat är det den verklighet jag tror ska belöna oss i framtiden. Emma skiter i vilket, hon gör det inte för framgångsrik framtid, hon gör det för att jag ska få leva mina drömmar. Helt genuint.

 

Jag påminns av att jag egentligen inte tror på att kompromissa med sin partner. Kärlek är inte att deal:a, det är i grund och botten ett givande. Jag visste att Emma mer än något annat drömde om att vara en ung förälder.

Idag är det ett och ett halvt år sedan vi slöt dealen. Vi försörjer oss till mångt och mycket på Emmas lön och vi är föräldrar till en helt bedårande Milou.

Milou

Dagarna efter förlossningen lyssnar jag på mängder av podcasts om framgångsrika entreprenörers livsberättelser. Budskapet om att våga misslyckas är tydligt och de allra flesta berättar om sin första stora satsning som floppade totalt. Företaget Minatjänster.se är min första stora satsning. Tanken slår mig:

Sablar, jag har bara två år på mig. Hur snabbt måste vi då krascha bolag nummer ett?

När jag blev förälder infördes en ny dimension i mitt liv. En dimension som ständigt var med i alla beslut. Vad är bäst för min dotter?

P1030600

Konsekvens och Påföljder

Jag visste att jag och mina två kompanjoner Joakim och Marcus var klockrena för varandra. Det var vi som skulle skapa värde ihop under en lång tid framöver. Men tänk om inte Minatjänster.se skulle fungera, då måste jag ha tid att vara med på nästa företagsidé ihop med dessa kamrater. För att leva min dröm, bygga något stort, skapa något – då måste Minatjänster.se kraschas hårt och snabbt.

 

Brinn pengar brinn. Ett effektivt sätt att låta ett bolag bli flopp är att göra slut på pengar. *Trumvirvel* The Milou-strategy is born. Problemet är att både jag, Marcus och Joakim har en småländsk ådra i oss. I vår natur är vi ekonomiska, vi hushåller ekonomin väl. Under ett möte säger jag till dem, trots att det tar mig emot, att någon av oss måste ta på sig spenderarbyxorna och att den personen är jag. Från den dagen har det varit jag som ständigt manat till ökade utgifter. Mer kostnader! Nästan varje gång har det vridit sig inuti mig. Jag har antagit en roll som inte är jag. Men motivationen är på topp – vi ska krascha hårt och snabbt.

 

Jag kom nyss hem från kontoret. Det nya kontoret. Vi hade ett-års kalas och summerade året som gått sedan lansering av Minatjänster.se. Från tre grundare till 14 fantastiska människor på heltid. 15. Vi anställde en idag med. Saker går bra och inget tyder på flopp. Vi är numera ett etablerat startup på den svenska hyperhypade fintech-scenen som vunnit segrar, blivit uppringda av Facebook för aldrig tidigare skådat låga klickkostnader på annonser och nästa vecka skriver vi avtal med ett av norra Europas största företag. Tack Milou.

IMG_20170206_185926

170303: Ett år sedan lansering av Minatjänster.se

Tacksamhet

Det är inte ovanligt att framgångsrika strategier föds i de mest onaturliga omständigheter. Tag-själv lagret på Ikea som föddes efter branden är ett av många exempel. Det är naturligtvis inte så att vår framgång är avhållen min dekadenta tanke om att krascha hårt och snabbt. Det är en av många omständigheter från många olika individer som skapat det bolag vi idag kallar vår andra familj. Men det finns många som inte skulle få för sig att tänka tanken att höja burn-rate:n i ett nykläckt startup. En av dem är jag utan Milou. Genom min dotter har jag tagit på mig ett par byxor, iklätt mig en roll, som Minatjänster.se verkligen behövde. Vilken roll kan dina barn hjälpa dig att ta? På vilket sätt har ditt entreprenörskap gynnats av att få barn?

 

Nu ska jag tillbaka till Milous rum. Kina* har precis erövrat Hisingen. Invasionen leddes av fåret Lambi. Tack Milou! Tack Emma! Det var en riktigt bra deal vi gjorde. ❤ ♡

*Milou ryckte precis upp en present från farfars kinesiska jobbarkompis. Succé.

2017-03-03 19.31.3020170304_000750_001

 

Over and out

giphy

/J. Karles

  • Per Clingweld

    Tack för att du delar öppet och friskt, Jonas! Har hört det förut, det där med att ens första barn kan göra att man går in i helt nya roller, för hennes bästa, för hennes framtid. Häftigt att höra vad hon förändrat hos dig. Håller tummarna för att ni kraschar snabbt och hårt, alternativt når skyarna. Gratulerar till en spännande start! Ser fram emot att själv bli pappa.

  • Samuel Winderö

    Bra skrivet, ärligt och spännande.